NYHET

Nordisk allians tvingar fram ny omröstning om minimilöner

En protest mot minilöner, ledd av svenska och danska socialdemokrater och vänsterpartister, har samlat in tillräckligt med underskrifter för att hela Europaparlamentet ska ta ställning till förhandlingsmandatet för direktivet om minimilöner när parlamentet samlas i Strasbourg i nästa vecka.

– Det är oerhört glädjande att vi fick till de nödvändiga underskrifterna och att vi nu får möjlighet att utmana förhandlingsmandatet i plenum. Lyckas vi får vi en andra chans att ändra direktivet i december, säger Europaparlamentariker Johan Danielsson (S) som är bland de fem ledamöter som initierat namninsamlingen.

Över 71 parlamentsledamöter från flera politiska grupper i Europaparlamentet har skrivit under det nordiskt ledda motståndet mot minimilönedirektivet. I förra veckan röstade EU:s arbetsmarknadsutskott för att direktivet ska gå vidare direkt till förhandlingar med de andra EU-institutionerna, något som innebär att direktivet tog ett steg närmare att bli verklighet.

För att avväpna hotet mot den svenska modellen har parlamentsledamöter från den socialdemokratiska gruppen och vänstergruppen i Europaparlamentet samlat underskrifter för att hela plenum, med alla 705 ledamöter, ska få rösta om förhandlingsmandatet.

Minimilönedirektivet hotar inte bara den svenska arbetsmarknadsmodellen utan även den danska, ett nära samarbete mellan de svenska och danska parlamentarikerna har gjort det här möjligt.

– Det är en ovanlig åtgärd att samla in underskrifter för att stoppa ett förslag, men den här metoden är nödvändig när våra nordiska arbetsmarknadsmodeller är hotade, säger danska Europaparlamentarikern Marianne Vind som också ligger bakom initiativet.

Den nordiska alliansen av parlamentsledamöter har nu säkrat de nödvändiga 71 underskrifterna för att utmana utskottets förhandlingsmandat. En omröstning kommer ske under sammanträdet i Strasbourg i nästa vecka.

– Vi får nu en chans till att rädda den svenska arbetsmarknadsmodellen, vi jobbar på alla fronter för att lyckas med det, tillägger Johan Danielsson.

Kontakt

Lisa Erkander, pressekreterare
Mobil: +32 475 55 06 79
E-post: lisa.erkander@ep.europa.eu